Nová sociální síť Medium od tvůrců Twitteru a Bloggeru

Aneb nový pohled na sdílení textového a obrázkového obsahu. Zakladateli jsou E. Williams a B. Stone, kteří stáli v pozadí zrodu projektů jako je Blogger – pro vedení blogu (od roku 2003 koupená a provozovaná společností Google) nebo například Twitter.

Hlavní myšlenka sítě Medium je zaměřená na tvorbu, sdílení a předkládání toho nejkvalitnější obsahu.

Tvůrci zmiňují, že evoluce v internetovém prostředí je nyní více či méně zaměřená na všemožné druhy sdílení obsahu. A otázkou zůstává jak kvalitního. Napraví to právě Medium?

A jak to tedy funguje:
Medium je rozdělono na dvě kategorie uživatelů: autoři obsahu a čtenáři.
Autoři obsahu píšou články, sdílí fotografie nebo oboje a zařazují je do různých kategorií. Ty se zde nazývají Collection, česky kolekce. Například kolekce Příběhy o 100 slovech.
Čtenáři vyhledají nebo prostě náhodně vstoupí do takovéto kolekce a můžou si zvolit jakýkoliv článek k přečtení nebo obrázek ke shlédnutí. Po přečtení má pak čtenář možnost článek doporučit.
A kde se schovává to kouzlo? To by mělo být zahrnuto ve zmíněném doporučování, kdy nejvíce oblíbené příspěvky budou čtenářům předkládány prioritněji (seřazení článků od nejnovějších je však také možné). Ve výsledku byste pak v již zmíněné kolekci Příběhy o 100 slovech měli jako první narazit na ten nejlepší článek z kolekce. A o autora samotného jde až v druhé řadě.

100 word stories — Medium

Můžeme být skeptičtí a najít spousty důvodů proč by to fungovat nemělo. Medium je však zatím jen v testovací verzi, přispívat mohou jen vybraní uživatelé, registrovat jako čtenář se můžete pouze pokud máte Twitter účet. Tvůrci zmiňují, že funkčnost a možná i princip celého systému se může měnit podle toho jaké budou reakce uživatelů. Což je možná ta nejdůležitější informace, která nám stále dává naději toho, že projekt není předurčen k zániku. Medium si zaslouží pozornost hlavně kvůli jménům, které stoji za touto připravovanou sociální síťi. Snad se zkušený tým překoná a brzy uvidíme hvězdu, která přesvítí oblíbený a již zavedený Twitter.

Zdroje: www.medium.comwww.tyinternety.cz

Facebook představil nové revoluční vyhledávání Graph Search

Revoluční je možná silné slovo, nicméně Facebook to tak prezentuje a média se toho úspěšně chopily. Nové vyhledávání je zaměřené na souvislosti mezi uživateli Facebooku z pohledu toho co mají rádi. V čemž samozřejmě můžete vidět jasnou souvislost s přínosem pro firmy, které se na Facebooku již prezentují.

Zde přikládáme screenshoty příkladů jak bude nové vyhledávání Facebooku fungovat. Zatím je funkční jen pro pár vyvolených a jen v angličtině. Pokud chcete být mezi prvními, kdo si tuto novou funkci vyzkouší, můžete se přihlásit zde: www.facebook.com/graphsearch

Screenshot-SearchBar Screenshot-MoviesMyFriendsLike Screenshot-PeopleNamedChris Screenshot-PeopleWhoLikeThingsILike

 

Všimli jste si, že horní lišta je předesignová? Jestli je to však jen testovací prostředí pro vývojáře Facebooku a nebo nová podoba Facebooku, která přijde s novým vyhledáváním, to ukáže až blízká budoucnoust. A když už jsme u změny designu Facebooku, pro zajímavost si můžete prohlédnout, jak by nový Facebook mohl vypadat ve studii designera Freda Nerbyho:

Ephata – nový web

 

Ephata

Po týdnu od spuštění webu hrusky.net přichází na svět další projekt a to Ephata – Efektivní pomoc lidem s handikapem sluchovým.

Cílem a posláním sdružení Ephata je podporovat sluchově postižené, jejich rodiny, přátele a zájemce o tuto problematiku a věnovat se zdravotním, sociálním, výchovně-vzdělávacím, psychologicko-společenským problémům, se kterými je „neviditelná sluchová vada“ vždy spojena.

Pokud Vás zajímá více, navštivte web www.ephata.cz

Více zde: http://facebook-profily.czech-this.com/news/ephata-novy-web/

Zahrádkáři Hrušky z Podluží na Moravě

hrusky-web-smallDalším spuštěným projektem je webová prezentace Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Hrušky. To jak složitý název tato organizace má nekoresponduje s tím jaký je web. Ten je naopak jednoduchý na procházení a naleznutí potřebných informací týkající se obce Hrušky, zdejších vinařství, možností gastronomických, tak ubytovacích a nejen to. Nejzajímavější pro všechny pak bude dozajista sekce pořádaných akcí jako Den otevřených sklepů, krojový ples, Hruškiáda a další. Více už na webu www.hrusky.net

Jazykové studio Puzzle

jazyky-puzzleMezi poslední spuštěné projekty patří web plzeňské jazykové školy Puzzle, která se zaměřuje na individuální přístup ve výuce cizích jazyků. Nabízí jak kurzy individuální, tak kurzy skupinové pro veřejnost i pro firmy. Zajímavostí mohou být kurzy pro děti nebo výuka češtiny pro cizince. I když zrovna neplánujete navštěvovat kurz cizího jazyka nebo je pro Vás Plzeň z ruky, určitě zkuste pomůcky pro anglický jazyk – vyhledávání frázových sloves a vyhledávání nepravidelných sloves. Více na webu www.jazykypuzzle.cz.

Přesměrování domény na Webnode

Problém s nastavením DNS záznamů domény tak, aby fungovala i bez www mě přesvědčilo, že je potřeba se o tyto informace podělit. Dva ny zkoušení, hledání na internetu, zahlcení Googlu dotazy a nic. Nakonec po doplnění mezer v mých vědomostí o doménách pomohla oblíbená a velmi známá metoda „Pokus-omyl“.

Pro ty co si s tím budou lámat hlavu a budou chtít správně nasměrovat doménu s www i bez www na svůj web v aplikaci Webnode, zde sdílím jak je to nastavené pro tento web. Obdobně si to můžete nastavit pro web vlastní. Pro správu domén používám Domena.cz, nicméně u ostatních registrátorů to bude v podobném duchu (i když možná ne všude).

 

@ A
82.208.6.232
* CNAME
facebook-profily.webnode.com.
files CNAME
files.facebook-profily.webnode.com.
m CNAME
facebook-profily.webnode.com.
www CNAME
facebook-profily.webnode.com.

 

IP adresa, kterou vidíte v prvním řádku zjistíte například zde zadáním facebook-profily.webnode.com. Na oficiálním fóru Webnodu jsem narazil na radu zadání Vaší doménové adresy bez www. Což však bylo zavádějící a nefunkční.

Samozřejmě název facebook-profily všude vyměňte za název svého projektu, což uvidíte v adresním řádku Vašeho webu.

Být sociální je v módě

Všechny ty sociální sítě, fotogalerie, tweety, instagramy a buhvíco ještě, kdo se v tom má vyznat. Ale všichni kolem Vás o nějaké té síti mluví, tahle je skvělá, támhleta mi děsně pomohla, tahle mi žere čas, to mě nebaví, to mě baví, už si viděl tohle video… Zachvíli budeme chodit po ulicích a to jemné zadunění, kdy naše nafouknutá hlava břinkne o nějakou jinou nafouknutou hlavu cizího člověka, nám už nepřijde nevšední.

Je lepší před tím utéct, zastrčit hlavu do písku nebo podlehnout a být k tomu všemu otevřený? Já věřím, že je to jakýsi druh evoluce, před kterou se můžete otočit zády, ale stále bude kolem Vás. Lidé mají spoustu výtek k sociálním sítí. Prý to není sociální, ale naopak asociální. Přicházíme o přímý, osobní kontakt. Ovšem kdo chce psa bíti, hůl si vždy najde. A tady je to stejné. Pokud se podíváte na to co nám sociální sítě naopak přinášejí, snazší komunikace, sdílení věcí s lidmi, kteří o ně mají zájem v dobu, kdy oni chtějí, být v kontkatu s lidmi, kteří sou na jiném kontinentu, poznávat nové lidi, atd. atd.

Může se nám to líbit a taky nemusí. Můžete zkoušet napsat smsku svýmu nejlepšímu kamarádovi jestli nemá čas na pivo a nebo se mrknout na Facebook a odchytit prvního online kamaráda – ten totiž čas určitě má, když je na Facebooku. A když ne, tak zkontrolujete na nějaké té sociální síti, kde se co děje, kde to vlastně všichni jsou a můžete jít rovnou za nimi. Proč ne?